Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Пита Светлана Ивановић

Датум објаве: 15.11.2010 18:07 | Аутор: Ивона Михајловић

Испис Штампај страницу


Питање:

1. Да ли постоји обавеза плаћања пореза по одбитку на камату плаћену нерезидентним правним лицима, који су резиденти државе са којом постоји међународни споразум о избјегавању двоструког опорезивања (а камата споразумом није ослобођена плаћања пореза), у складу са чл.29 Закона о порезу на добит правних лица?

2. Да ли постоји обавеза плаћања пореза по одбитку на камату плаћену Европској инвестиционој банци, чије је сједиште у Луxембургу, у складу са чл.29 Закона о порезу на добит правних лица?

3. Да ли је плаћена камата ИФЦ Wасхингтон, у складу са чл 6, Одјељак 9 Споразума о Међународној финансијској корпорацији, ослобођена од плаћања пореза по одбитку?

Хвала,
Светлана Ивановиц, НЛБ Монтенегробанка

Одговор:

Поштована г-ђо Ивановић,

Одредбама члана 29 Закона о порезу на добит правних лица (“Службени лист РЦГ”, бр. 65/01, 80/04 и »Службени лист ЦГ”, број 40/08 и 86/09) прописано је да је обвезник пореза на добит дужан да нерезидентном правном лицу обрачуна и уплати порез на добит по одбитку на исплаћене камате по стопи од 9%.

Међутим, одредбом члана 34 Закона о порезу на добит правних лица, прописано је да споразум о отклањању двоструког опрезивања има претежну важност у односу на одредбе Закона о порезу на добит правних лица. Уколико постоји уговор о избјегавању двоструког опорезивања, примјењују се одредбе тог уговора под условом да нерезидент докаже статус резидента државе са којом је Црна Гора закључила уговор о избјегавању двоструког опорезивања и да је нерезидент стварни власник прихода (члан 29а Закона).

Према томе, код исплате камата нерезидентном правном лицу – иностраном кредитору, постоји обавеза обрачунавања пореза по одбитку на исплаћене камате по стопи од 9%, уколико не постоји уговор о избјегавању двоструког опорезивања који третира порески третман камата.

Сектор за порески и царински систем