Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Пита Маринко Вековић

Датум објаве: 01.02.2011 18:19 | Аутор: Ивона Михајловић

Испис Штампај страницу


Питање:

На наше претходно питање: „Предузеце смо цији је власник инострана фирма. Цјелокупно пословање обављамо за осниваца сходно Уговору о заступању. Сходно томе на заступницку провизију коју фактурисемо налогодавцу, обрацунавамо ПДВ. За осниваца радимо и услуге економске пропаганде које подразумијевају информативне, маркетинске, промотивне и рекламне активности за успјесан пласман производа из производног програма осниваца. Какав је порески третман на ове услуге које насе предузеце пруза нарезидентном оснивацу на територији Црне Горе, а какав када такве услуге пруза и фактурисе нерезидентном оснивацу у земљама региона (дакле ван Црне Горе)?“ Ви сте углавном одговорили овако: „Дакле, на основу наведеног слиједи да уколико фирма из Црне Горе услуге економске пропаганде пружа корисницима, односно лицима која имају сједиште ван Црне Горе, иста немају обавезу обрачунавања и плаћања ПДВ-а“.

Нама је потребна допуна васег цијењеног одговора која треба да се односи и на провизију коју зарацунавамо по уговору о врсењу послова економске пропаганде. Да ли таква провизија подлезе обрацуну и плацању ПДВа или не?

Захваљујемо на одговору.

Одговор:

Поштовани г-дине Вековићу,

У дијелу који се односи на физичка лица, повлачење капитала из друштва, са апекта Закона о порезу на доходак физичких лица не подлијеже опорезивању.

У случају да физичко лице продаје улог у правном лицу и остварује добит по том основу, онда је дужно да плати порез на остварену добит што ће бити регулисано посебним правилником

Са апекта Закона о порезу на добит правних лица, повлачење капитала из друштва, не подлијеже опорезивању.

Срдачан поздрав,

Сектор за порески и царински систем