Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Пита Слободан Вујовић

Датум објаве: 01.03.2011 16:37 | Аутор: Ивона Михајловић

Испис Штампај страницу


Питање:

Радим код послодавца који баш редовно не измирује уплате у ПИО. Разумијем тешку економску кризу друштва у цјелини, па вас молим да ми одговорите да ли може избјећи ту обавезу, или то да сматрам привремено, а да ће уплатити? Дио плате примам у кешу, јер ако све уплати неће моћи да исплати плате... да ли је неопходна толеранција и нада да нећу изгубити припадајуће право, или корак нежељене жалбе и етикирање као шпијуна? Иначе сам и доста тешко оболио, не бих желио да повриједим послодавца, нити да изгубим право, па сам неодлучан. Не знам да ли да чекам као и други и да се надам да ће ипак све бити уплаћено и тако не створим неприлику себи ни послодавцу. Наводим и тешко обољење Ф43.1, што ми још више отезава правичан и коректан став. Молио бих за савјет и препоруку, хвала.


Одговор:

Поштовани г-дине Вујовићу,

Одредбама члана 46 Закона о порезу на доходак физичких лица и члана 21 Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање прописано је да послодавац, односно исплатилац прихода, обрачунава и уплаћује порез на доходак и доприносе на терет осигураника и послодавца приликом исплате примања, односно зараде. Према томе, исплатилац је дужан да са исплатом прихода уплати и фискалне обавезе.

У ситуацији када то није случај, законом су дефинисане и казнене мјере. Одредбама члана 26 Закона о доприносима предвиђена је новчана казна (од десетоструког до двјестаструког износа минималне зараде у Црној Гори) за правно лице или предузетника, које као исплатилац прихода на које се плаћају доприноси за обавезно социјално осигурање, не обрачуна, нетачно обрачуна, не обустави или не уплати доприносе приликом сваке исплате прихода.

Такође, важно је напоменути да запослени остварује своја права и у складу са уговором о раду, те да се у случају непоштовања тог уговора може обратити надлежним органима.

СЕКТОР ЗА ПОРЕСКИ И ЦАРИНСКИ СИСТЕМ