Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Пита Живко Ћосић

Датум објаве: 27.05.2011 14:40 | Аутор: Ивона Михајловић

Испис Штампај страницу


Питање:

Поштовани,

Правно лице је у оквиру своје дјелатности привело крају изградњу стамбено пословног центра у Црној Гори, а у тумачењу члана 46 став 11 Правилника о примјени закона о ПДВ -у, основица за обрачун се умањује за износ вриједности земљишта и плаћених комуналија. Неопходно нам је ваше мишљење у циљу спознаје да ли смо правилно протумачили наведене одредбе и евентуално избјегли спор са Пореском управом.


Одговор:

Поштовани г-дине Ћосићу,

Одредбама члана 46 Правилника о примјени Закона о порезу на додату вриједност ("Службени лист РЦГ", бр. 65/02…16/06) прописано је да пореску основицу при испоруци новоизграђених грађевинских објеката или дијелова тих објеката (зграде, станови, пословне просторије, гараже и др.) чини вриједност испорученог објекта, која не садржи вриједност земљишта ни износ накнаде за комунално уређење земљишта, према пропису надлежног органа локалне самоуправе.

Одредбама члана 4 став 4 Закона о ПДВ-у ("Службени лист РЦГ", бр. 65/01…76/05 и "Службени лист ЦГ", бр.16/07) прописано је да се прометом производа, у смислу ПДВ, не сматра промет земљишта (пољопривредног, грађевинског, изграђеног и неизграђеног). То земљиште се опорезује порезом на промет непокретности, сходно одредбама Закона о порезу на промет непокретности, по стопи од 3%, а плаћа га купац непокретности.

Усљед претходно наведеног, испоручилац новоизграђених непокретности је дужан да у уговору посебно искаже грађевинску вриједност објекта, која служи као основица за обрачун ПДВ, а посебно вриједност земљишта која служи као основица за обрачун пореза на промет непокретности.

С поштовањем,

СЕКТОР ЗА ПОРЕСКИ И ЦАРИНСКИ СИСТЕМ