Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Најчешће постављена питања и одговори

19.08.2011.

Пита Санија Алиловић

Дио страног друштва у Црној Гори је регистрован 24. 03. 2010. године. Власник и оснивач Друштва је Министарство Републике Србије. Друштво је и прије регистрације пословало у Црној Гори, остваривало приход и плаћало све обавезе (ПДВ, порезе и доприносе за запошљене раднике и остале обавезе). Средства су уплаћивана са жиро рачуна оснивача. Како приликом регистрације ДСД (по Закону о предузећима) нема обавезу да упише оснивачки капитал, за такве обавезе (залиху робе, зараде радника и сл.) прије регистрације Друштва у Билансу стања за 2010. годину формирана је обавеза према матичном правном лицу. Моје питање гласи: да ли се та средства могу пренијети оснивачу без опорезивања по одбитку, по стопи од 9%?

07.06.2011.

Пита Маја Маричић

Поштовани, обраћам Вам се због једне недоумице. Интересује ме чији је сертификат рачуновођа признат - ИРРЦГ или ИСРЦГ од стране Републике Црне Горе?

30.05.2011.

Пита Ранко Новаковић

Предузеће се бави велепродајом машина и резервних дјелова. На лагеру је имало машину која није била исправна (истекао јој је гарантни рок) и коју је требало ремонтовати. За ремонт машине искоришћени су резервни дјелови које смо имали на лагеру. Направљена је спецификација утрошених дјелова и раздужен магацин. Послије ремонта машину смо продали правном лицу. Фактурисали смо продајну вриједност машине плус ПДВ. Шта треба урадити са робом коју смо искористили за ремонт- да ли и на њу треба обрачунати ПДВ и, ако је тако, зар се ту не ради о двоструком опорезивању?

27.05.2011.

Пита Живко Ћосић

Правно лице је у оквиру своје дјелатности привело крају изградњу стамбено пословног центра у Црној Гори, а у тумачењу члана 46 став 11 Правилника о примјени закона о ПДВ -у, основица за обрачун се умањује за износ вриједности земљишта и плаћених комуналија. Неопходно нам је ваше мишљење у циљу спознаје да ли смо правилно протумачили наведене одредбе и евентуално избјегли спор са Пореском управом...

26.05.2011.

Пита Агенција Лилинвест

Да ли право на повраћај дијела плаћене акцизе сходно Правилнику о допунама правилника о примјени закона о акцизама (Сл.лист 23/11) има фирма која врши друмски превоз терета, група 49.41, ако се ради о превозу прехрамбене робе (млијеко и млијечни производи, сиреви, сухомесната роба, кондитори) за сопствене потребе? Наиме, фирма је увозник и врши превоз и дистрибуцију увезене робе сопственим камионима на цијелој територији Црне Горе.

20.05.2011.

Пита Мерлинн ДОО Тиват

Да ли је црногорска фирма приликом издавања рачуна иностраној фирми која нема сједиште у Црној Гори, нити пореског заступника, у обавези да обрачуна ПДВ на фактури за услуге посредовања при продаји непокретности у Црној Гори? Пошто инострана фирма нема сједиште у Црној Гори, нити пореског заступника, да ли се ПДВ обрачунава на основицу из члана 20 став 5 Закона о порезу на додату вријеност и исти прикаже у књизи издатих и примљених рачуна? Дакле, да ли се обрачунати ПДВ искаже у књигама примљених и издатих рачуна, што значи да се излазни ПДВ умањи за улазни ПДВ?

10.05.2011.

Пита Мирослав Зекић

Пред референдум је од стране ЦБЦГ тражено од штедиша Инос банке да доставе податке, и да ће одмах послије побједе то питање бити ријешено, односно штедише обештећене, што је и једна од обавеза пред улазак у ЕУ (обештећење дугова према грађанима). Желио бих да питам докле се дошло са овом ствари?

27.04.2011.

Пита Љиљана Рацковић

Које порезе и доприносе је дужан да плаћа исплатилац личних примања за запосленог пензионера?

27.04.2011.

Пита Олга Блечић

Да ли постоји обавеза плаћања пореза по одбитку на камату плаћену Европској инвестиционој банци, чије је сједиште у Луxембургу? Да ли је плаћена камата ИФЦ Wасингтон ослобођена плаћања пореза по одбитку, у складу са Споразумом о Међународној финансијској корпорацији (чл. 6, Одјељак 9)?

15.04.2011.

Пита Саво Јововић

Поштовани министре, имам одређена средства у Дафимент банци. Када ће почети исплата?