Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Примјена новог Закона о финансирању локалне самоуправе позитивно утиче на општинске финансије

Примјена новог Закона о финансирању локалне самоуправе позитивно утиче на општинске финансије
Датум објаве: 18.06.2019 08:33 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Министарство финансија

У циљу континуираног праћења финансијског стања у локалним самоуправама и имплементације Закона о финансирању локалне самоуправе генерална директорица Директората за локалну самоуправу и привредна друштва у већинском власништву државе, Снежана Мугоша одржала је радни састанак са руководиоцима општинских служби за финансије. Састанку је, осим представника Министарства финансија и општинских служби за финансије, присуствовала и представница Заједнице општина Црне Горе.

Тема радног састанка су били показатељи тренутног финансијског стања и актуелни проблеми са којима се суочавају локалне самоуправе. 

Посебан акценат је стављен на ефекте примјене новог Закона о финансирању локалне самоуправе. Сви учесници састанка су истакли задовољство примјеном нових законских рјешења у области финансирања локалне самоуправе. Упоредни подаци за први квартал 2019. године у односу на први квартал 2018. године показују да примјена закона даје очекиване позитивне ефекте. Наиме, приходи по основу пореза на доходак физичких лица на нивоу свих локалних самоуправа су у периоду јануар-март 2019. године остварени у износу од 6,15 мил. € што је за 2,51 мил. € више у односу на исти период претходне године. Осим тога, трансфери из Егализационог фонда су повећани у износу од 1,29 мил. € у односу на јануар – март 2018. године.

Анализом података утврђено је да су у посматраном периоду готово све позиције издатака локалне самоуправе увећане у односу на исти период претходне године. Имајући у виду наведено, генерална директорица Мугоша је указала на неопходност рационализације текуће потрошње и побољшања ефикасности у наплати сопствених прихода. Она је изразила увјерење да ће општине које имају велики износ неизмирених обавеза у наредном периоду радити на њиховом измирењу у складу са одредбама Закона о буџету и фискалној одговорности, као и да ће повећање уступљених и сопствених прихода допринијети већем квалитету услуга које локалне самоуправе пружају грађанима. 

Генерална директорица Мугоша је исказала задовољство чињеницом да је успостављање револвинг фонда показало своју оправданост имајући у виду да су у претходна четири мјесеца повучена значајна средства из овог фонда који има подстицајну улогу за јединице локалне самоуправе у циљу што бољег коришћења доступних донаторских средстава за реализацију важних пројеката од јавног интереса.

На састанку су свим учесницима подијељене двојезичне брошуре које садрже Закон о финансирању локалне самоуправе и све подзаконске акте који су донесени на основу овог закона. Брошуре су штампане у оквиру пројекта "Јачање транспарентног и одговорног управљања јавним финансијама у Црној Гори" који заједнички имплементирају Министарство финансија Црне Горе и УНДП, уз подршку Министарства финансија Републике Словачке.


МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА