Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Министарство финансија доставило Европској комисији Економски и фискални програм 2008 - 2011

Датум објаве: 28.01.2009 15:45 | Аутор: презентације/публикације

Испис Штампај страницу


Министарство финансија је, у складу са обавезом да до 30. јануара достави документ Економски и фискални програм 2008-2011, исти данас упутило Генералном Директорату за економска и финансијска питања Европске комисије.

Економски и фискални програм је један од стратешких докумената које Црна Гора припрема, већ трећу годину заредом, у оквиру Дијалога са Европском комисијом о учлањењу, а којим се дефинишу средњорочни приоритети Црне Горе у области економске и фискалне политике који су у складу са захтјевима чланства у Европској унији и Европској монетарној унији. Истовремено, документ је прилика за земљу да, у процесу његовог сачињавања, сваке године унапређује своје аналитичке капацитете и процесе одлучивања о правцима економке политике земље.

Економски и фискални програм за Црну Гору 2008 2011 је сачињен у складу са препорукама и сугестијама датим од стране Европске комисије. Поштована је препоручена форма, а уважена је специфичност актуелних глобалних економских кретања и њихов утицај на економске прилике и пројекције у Црној Гори. Такође, посебна пажња је посвећена разради алтернативних фискалних сценарија, а детаљно су обрађени инструменти и мјере које Црна Гора предузима у циљу стварања услова за наставак економског раста.

Као и претходних година, тако је и овогодишњи ЕФП био резултат међусекторске сарадње великог броја институција и то: Министарства финансија, Централне банке Црне Горе, Комисије за хартије од вриједности, Агенције за надзор осигурања, МОНСТАТ-а, Министарства за економски развој, Министарства поморства, саобраћаја и телекомуникација, Министарства рада, здравља и социјалног старања, Агенције за преструктурирање привреде и страна улагања, Комисије за контролу поступка јавних набавки, Комисије за јавне набавке, Комисије за контролу државне подршке и помоћи, Секретаријата за европске интеграције, Дирекције за развој малих и средњих предузећа, Института за стратешке студије и прогнозе уз експертску подршку консултатаната Тwиннинг пројекта.

ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈАДоwнлоад