Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Ministarstvo finansija dostavilo Evropskoj komisiji Ekonomski i fiskalni program 2008 - 2011

Datum objave: 28.01.2009 15:45 | Autor: prezentacije/publikacije

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo finansija je, u skladu sa obavezom da do 30. januara dostavi dokument Ekonomski i fiskalni program 2008-2011, isti danas uputilo Generalnom Direktoratu za ekonomska i finansijska pitanja Evropske komisije.

Ekonomski i fiskalni program je jedan od strateških dokumenata koje Crna Gora priprema, već treću godinu zaredom, u okviru Dijaloga sa Evropskom komisijom o učlanjenju, a kojim se definišu srednjoročni prioriteti Crne Gore u oblasti ekonomske i fiskalne politike koji su u skladu sa zahtjevima članstva u Evropskoj uniji i Evropskoj monetarnoj uniji. Istovremeno, dokument je prilika za zemlju da, u procesu njegovog sačinjavanja, svake godine unapređuje svoje analitičke kapacitete i procese odlučivanja o pravcima ekonomke politike zemlje.

Ekonomski i fiskalni program za Crnu Goru 2008 2011 je sačinjen u skladu sa preporukama i sugestijama datim od strane Evropske komisije. Poštovana je preporučena forma, a uvažena je specifičnost aktuelnih globalnih ekonomskih kretanja i njihov uticaj na ekonomske prilike i projekcije u Crnoj Gori. Takođe, posebna pažnja je posvećena razradi alternativnih fiskalnih scenarija, a detaljno su obrađeni instrumenti i mjere koje Crna Gora preduzima u cilju stvaranja uslova za nastavak ekonomskog rasta.

Kao i prethodnih godina, tako je i ovogodišnji EFP bio rezultat međusektorske saradnje velikog broja institucija i to: Ministarstva finansija, Centralne banke Crne Gore, Komisije za hartije od vrijednosti, Agencije za nadzor osiguranja, MONSTAT-a, Ministarstva za ekonomski razvoj, Ministarstva pomorstva, saobraćaja i telekomunikacija, Ministarstva rada, zdravlja i socijalnog staranja, Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja, Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki, Komisije za javne nabavke, Komisije za kontrolu državne podrške i pomoći, Sekretarijata za evropske integracije, Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Instituta za strateške studije i prognoze uz ekspertsku podršku konsultatanata Twinning projekta.

PR SLUŽBA
MINISTARSTVA FINANSIJADownload