Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

САОПШТЕЊЕ: ГДДС табела са фискалним и подацима о јавном дугу

Датум објаве: 20.02.2015 15:24 | Аутор: Ивона Михајловић - администратор

Испис Штампај страницу


Црна Гора је приступила Општем систему за дисеминацију података (енг. Генерал Дата Диссеминатион Сyстем, ГДДС) у оквиру Међународног монетарног фонда (ММФ).

ГДДС је структурирани систем у коме се земље чланице ММФ-а добровољно обавезују на побољшање квалитета података, који се прикупљају и дистрибуирају кроз статистичке системе у дужем периоду, за потребе израде што квалитетнијих макроекономских анализа. 

Основни циљ ГДДС-а је да помогне земљама да развију добре статистичке системе, с нагласком на свеобухватност, квалитет и ажурност података и пракси дисеминације економских, финансијских и социо-демографских података. 

ГДДС метаподаци обухватају фискални сектор и опште податке  реалног сектора (национални рачуни, цијене, производња, тржиште рада), финансијског сектора, спољног сектора, и социо-демографски податке (број становника). 

У прилогу можете погледати табеле са фискалним подацима и подацима о јавном дугу, које је урађена у складу са ГДДС-ом. Табеле приказују историјске годишње податке од 2006-2011. године, пројекције до 2016. и мјесечни план, извршење и аналитику за 2012. И 2013 годину.