Manja slova Veća slova RSS

>

Nastavak saradnje u oblastima infrastrukture i javno – privatnog partnerstva

Nastavak saradnje u oblastima infrastrukture i javno – privatnog partnerstva
Datum objave: 18.02.2019 16:17 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Ministar finansija, Darko Radunović sastao se sa prvim potpredsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) g-dinom Jurgenom Rigterinkom kako bi razgovarali o projektima koje EBRD sprovodi u Crnoj Gori, kao i o zajedničkim aktivnostima za budući period. Sastanku su prisustvovali državna sekretarka u Ministarstvu finansija, dr Nina Vujošević, kao i generalni direktor Direktorata za državni trezor, Dragan Darmanović. 

G-dina Rigterinka i njegov tim, ministar Radunović je upoznao sa postignutim rezultatima u prethodnom periodu. Naglasio je dobre rezultate po pitanju značajnog ekonomskog rasta tokom 2017.  i  2018. godine. Takođe, informisao ih je o namjeri da se u toku ove godine sprovedu strukturne reforme: optimizacija broja izvršioca u javnom sektoru na centralnom i lokalnom nivou, kao i da se usvoji Zakon o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga čija implementacija će dovesti do reforme Poreske uprave. Usvajanjem Zakona o javno – privatnom partnerstvu, izmjenama Zakona o koncesijama i novim Zakonom o javnim nabavkama će se doprinijeti daljem razvoju Crne Gore i stvoriti pretpostavke za realizaciju razvojnih projekata. Podsjetio je da je tokom 2018. godine promjena izgleda kreditnog rejtinga doprinijela izlasku na međunarodno tržište eurobondova, kao i dobijanju prve garancije Svjetske banke za razvojnu politiku  – PBG1, u kontekstu refinansiranja dijela javnog duga.

Tokom sastanka sa ministrom finansija Radunovićem, g-din Rigterink je pohvalio ostvarene rezultate u prethodnom periodu i istakao zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom i izrazio nadu da će se saradnja nastaviti u oblastima  infrastrukture i javno – privatnog partnerstva. Strategijom EBRD-a za Crnu Goru su definisane oblasti buduće saradnje na kojima će biti dalji fokus: povećanje konkurentnosti privatnog sektora kroz razvoj poljoprivrednih trgovinskih lanaca i povratnih veza u turizmu, zatim poboljšanje povezivanja i regionalne integracije kroz širenje prekograničnih saobraćajnih i energetskih veza, kao i nastavak podsticanja prelaska na zelenu ekonomiju , uključujući i održivi turizam.
Ministarstvo finansija
  
Susretu sa prvim potpredsjenikom EBRD-a g-dinom Rigterinkom, prethodio je sastanak ministra finansija Radunovića sa članom Odbora direktora u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), g-dinom Remigi Winzapom, na kojem je ministar upoznao sagovornika sa trenutnom ekonomskom situacijom u Crnoj Gori.


PR Služba
Ministarstva finansija