Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржан састанак са Мисијом ММФ-а

Одржан састанак са Мисијом ММФ-а
Датум објаве: 27.02.2019 16:50 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Министар финансија Дарко Радуновић и гувернер Централне банке Радоје Жугић са сарадницима састали су се данас са тимом Међународног монетарног фонда, које је предводио нови шеф Мисије ове институције за Црну Гору, Срикант Сесхадри
 
Евидентирани су недавни позитивни макроекономски догађаји, нарочито у постизању економског раста који ће у 2018. вјероватно прећи 4%, другу годину за редом. 
 
Тим ММФ-а је евидентирао истрајности у спровођењу тешких мјера фискалне консолидације,  које су дале позитивне резултате.  Охрабрили су наставак спровођења фискалне стратегије како би се сачували постигнути резултати и додатно унаприједиле јавне финансије. 

Министар Радуновић је потврдио намјеру Владе да настави да се придржава мјера фискалне консолидације и изразио очекивање да ће такав план, уз остале активности Министарства финансија, допринијети даљем снажењу стабилности јавних финансија и динамизирању економског раста. 

Гувернер Жугић је упознао представнике ММФ-а са најновијим индикаторима пословања у 13 пословних банака (искључујући ИБМ и Атлас банку) у Црној Гори. У периоду од увођења привремене управе у двије банке (7. децембра 2018. године) до данас, укупни депозити су порасли за преко 91 милион еура, док је ликвидна активна порасла за 28,5 милиона еура. „Овакви трендови потврђују да је очувана стабилност и сигурност банкарског сектора“, истакао је Жугић. 
 
На састанку је било ријечи и о техничкој помоћи коју ММФ пружа Црној Гори.  Учесници су разговарали о текућим програмима који се односе на низ области, а које укључују пореску политику, пореску администрацију, јавно-приватно партнерство, управљање дугом и супервизију банака. Разговарано је и о могућностима за проширење будућих области сарадње. 

Влада Црне Горе ће наставити разговоре са мисијом ММФ-а у контексту наредних редовних годишњих консултација у складу са Чланом ИВ Фонда, која је планирана за јун.

ПР СЛУЖБЕ 
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА И ЦБЦГ