Manja slova Veća slova RSS

>

Kick-off - Tehnička podrška Operativnoj strukturi za Sektorski operativni program za zapošljavanje, obrazovanje i socijalne politike 2015-2017

Kick-off - Tehnička podrška Operativnoj strukturi za Sektorski operativni program za zapošljavanje, obrazovanje i socijalne politike 2015-2017
Datum objave: 07.05.2019 14:24 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


07. maja 2019. godine, u prostorijama Ministarstva finansija, Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, održan je kick-off (početni) sastanak za projekat “Tehnička podrška Operativnoj strukturi za Sektorski operativni program za zapošljavanje, obrazovanje i socijalne politike 2015-2017”. Projekat je finansiran iz sredstava pomenutog  Programa, u okviru Instrumenta pretpristupne podrške (IPA II) i trajaće 36 mjeseci, odnosno do maja 2022. godine. 

Sveobuhvatni cilj ovog projekta je unaprijeđenje kapaciteta korisničkih institucija u sektoru zapošljavanja, obrazovanja i socijalne politike, u cilju obezbeđivanja efektivnog upravljanja i implementacije IPA fondova, kao i budućih strukturnih fondova.  

Aktivnosti projekta će biti usmjerene na ostvarivanje sljedećih rezultata:

Unaprjeđenje kapaciteta korisničkih institucija u programiranju, upravljanju, sprovođenju, nadgledanju i kontroli projekata koji su finansirani iz sredstava EU, kao i obezbjeđivanje visokog nivoa efikasnosti u korišćenju raspoloživih IPA sredstava u skladu sa propisima EU;
Poboljšanje kapaciteta potencijalnih korisnika grantova, u cilju povećanja kvaliteta dostavljenih prijedloga projekata;
Podrška u sprovođenju projekata koji se finansiraju u okviru Sektorskog operativnog programa za zapošljavanje, obrazovanje i socijalne politike 2015-2017, kao i doprinos ostvarivanju njegovih ciljeva.

Ugovor za realizaciju projekta potpisan je sa kompanijom Alternative Consulting d.o.o iz Srbije, u konzorcijumu sa ETI Consulting iz Francuske i International Consulting Expertise iz Belgije. Ukupna vrijednost ugovora je 619.010,00 EUR, od čega finansiranje EU čini 85% a nacionalno kofinansiranje 15%. Projekat će biti implementiran putem indirektnog upravljanja sredstvima EU u Crnoj Gori, gdje je Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija ugovorno tijelo. 

Početnom sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija, predstavnici delegacije EU kao i predstavnici relevantnih institucija koje čine Operativnu strukturu za sprovođenje navedenog Programa. Tokom sastanka, projektni tim je detaljnije predstavio projektne aktivnosti, a razmatran je i okvirni radni plan za sljedeći period.