Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ: ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПОВОДОМ ЗАВРШЕТКА РЕАЛИЗАЦИЈЕ ТWИННИНГ ПРОЈЕКТА СА ПОРЕСКОМ УПРАВОМ ШПАНИЈЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ: ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПОВОДОМ ЗАВРШЕТКА РЕАЛИЗАЦИЈЕ ТWИННИНГ ПРОЈЕКТА СА ПОРЕСКОМ УПРАВОМ ШПАНИЈЕ
Датум објаве: 20.06.2019 13:14 | Аутор: Пореска управа - М.В.

Испис Штампај страницу


Подгорица, 20. јун 2019. године - Данас је у просторијама ЕУ Инфо центра одржана конференција поводом завршетка тwиннинг пројекта „Подршка Пореској управи“, финансираног од стране ЕУ (ИПА 2014), који имплементира ФИИАПП са Пореском управом Шпаније и Пореском управом Црне Горе, као тwиннинг партнерима. 
      
Конференцији су присуствовали високи представници Европске уније, Краљевине Шпаније и Црне Горе, као и запослени Министарства финансија, Пореске управе и Управе царина и представници асоцијација пореских обвезника у Црној Гори. 

Министар финансија г. Дарко Радуновић у уводном излагању саопштио је да је поред јачања капацитета Пореске управе и унапређења црногорског правног оквира у области индиректног и директног опорезивања, пројекат дао конкретан допринос у спровођењу пореске политике у Црној Гори, засноване на креирању конкурентног и стабилног пореског система који се базира на једноставним и јасним законским рјешењима и процедурама, конкурентним пореским стопама и ефикасној и професионалној администрацији. Такође, додао је да овакво опредјељење пореске политике у Црној Гори има за циљ стварање амбијента погодног за инвестирање и развој предузетништва, прије свега кроз успостављање система који је базиран на ниским пореским стопама. 

Шеф Делегације ЕУ у Црној Гори Њ.Е. амбасадор Аиво Орав (Аиво Орав) је истакао да је кроз овај пројекат унапријеђена пореска легислатива и сви аспекти функционисања Пореске управе у складу да правном тековином и стандардима ЕУ, те да очекује да ће исто допринијети већем степену поштовања пореских прописа и већој наплати државних прихода у корист свих грађана Црне Гпре. 

Савјетник за економска питања у Амбасади Шпаније Хавијер Алварез (Јавиер Алварез) поздравио је реализацију пројекта, као једне од активности на јачању мбилатералних односа између Шпаније и Црне Горе, те истакао пуну подршку развоју црногорских институција у складу са ЕУ стандардима, а све у вези са аспирацијама Црне Горе ка чланству у ЕУ. 

Директор Пореске управе Црне Горе, г. Миомир М. Мугоша саопштио је да је током реализације пројекта остварен кључни циљ истог, а то је подршка Црној Гори у испуњавању захтјева предвиђених Преговарачким поглављем 16 – Опорезивање, хармонизацијом правног оквира и јачањем административних капацитета Пореске управе. Истакао је да је реализацију пројекта обиљежила изванредна сарадња између Пореске управе Црне Горе и Шпаније, те да су, захваљујући предусретљивости, колегијалности и највећем степену професионализма шпанских колега, службеници ПУ Црне Горе имали смо част да се у реформским напорима угледају на једну од најнапреднијих пореских администрација Европе, која има вишедеценијско искуство чланства у ЕУ и која успијева да испрати трендове убрзаног технолошког развоја. Закључио је да очекује да ће даљом модернизацијом пословних процеса и нарочито набавком интегрисаног информационог система кроз пројекат „Реформа пореске администрације“ Пореска управа Црне Горе бити у потпуности спремна за приступање Европској унији. 

Директор Пореске управе Шпаније, г. Хесус Гаскон (Јесус Гасцон) је изразио задовољство реализацијом пројекта који је обиљежила позитивна радна астмосфера, наглашавајући да ће се успјешна сарадња између пореских управа Шпаније и Црне Горе наставити и у будућности, захваљујући снажној повезаности успостављеној током трајања пројекта. 

Руководилац Јединице за економски развој у ФИИАПП-у (Међународна и ибероамеричка фондација за управу и јавне политике), гђа Сонсолес Моријес Алварез (Сонсолес Мориес Áлварез) презентовала је опсег рада ове организације и искуства које иста има у промоцији пројеката међународне сарадње, којима је заједнички циљ изградња ефикасних државних администрација и усвајање јавних политика заснованих на најбољим интересима грађана, компанија и привреде, у складу са ЕУ стандардима. Изразила је задовољство сарадњом са пореским управама Шпаније и Црне Горе, као и очекивања наставка сарадње са црногорским институцијама у циљу изградње боље администрације у корист свих грађана двију земаља. 

Вође пројекта испред Пореске управе Шпаније и Пореске управе Црне Горе, г. Хуан Хосе Фернандез Санчез (Јуан Јосе Фернандес Санцхес) и г. Анђелко Јовановић представили су резултате реализације пројекта кроз четири компоненте, које обухватају израду сета препорука за даљу хармонизацију законског оквира са правном тековином ЕУ у области пореза и акциза, имплементацију програма обука за запослене у Пореској управи у областима основних пословних процеса, постављање основа за аутоматску размјену информација и оснивање Централне канцеларије за везу, као и детаљну анализу постојећих ИТ капацитета и дефинисање инфраструктурних потреба за успостављање међуоперативности и међуповезаности са системима пореских управа ЕУ. 

Пројекат „Подршка Пореској управи“ је први тwиннинг пројекат реализован у Пореској управи Црне Горе вриједан милион еура, при чему је контрибуција ЕУ 900.000,00 €, док је Влада Црне Горе кофинансирала износ од 100.000,00 €.