Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ГОСТОВАЊЕ: В.д. генералног директора Директората за државни буџет, Бојан Пауновић у Јутарњем програму на РТЦГ

ГОСТОВАЊЕ: В.д. генералног директора Директората за државни буџет, Бојан Пауновић у Јутарњем програму на РТЦГ
Датум објаве: 24.07.2019 09:07 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Министарство финансија

В.д. генералног директора Директората за државни буџет у Министарству финансија, Бојан Пауновић гостовао је у Јутарњем програму на РТЦГ и том приликом информисао јавност о Одлуци о отпремнини у случају споразумног престанка радног односа запослених у јавном сектору, која је донешена на основу недавно усвојеног Закона о измјенама и допунама Закона о зарадама запослених у јавном сектору, који је ступио на снагу 29. јуна 2019. године.

„Новина је сама чињеница да такав институт сада настао односно постала је да кажем правна основа за примјену института споразумног престанка уз исплату отпремнине, то до сада није био случај. Посљедњи пут када се слична одредба примјењивала било је до 2015. године и од усвајања Закона о зарадама таква одредба није постојала. Оно што се сада ствара као простор јесте да поред  исплате већ утврђених отпремнина приликом одласка у пензију, као и приликом утврђивања технолошких вишкова сада постоји и тај институт о споразумном престанку радног односа, односно споразум између запосленог и послодавца и на тај начин се као трећи институт уводи у регулативу“, саопштио је в.д. генералног директора Директората за државни буџет, Бојан Пауновић одговарајући на питање које новине доноси будућа примјена Одлуке.

„Битно је напоменути да апсолутно сви запослени који имају најмање 6 година радног искуства и који имају посљедњу годину рада у јавном сектору могу остварити отпремнину, без обзира на године живота и на то да ли је испунио услове за одлазак у пензију“, нагласио је в.д. генералног директора, Бојан Пауновић и додао да се отпремнина утврђује на 50% за сваку годину стажа при чему се узима просјек посљедње три зараде које је запослени имао.

Такође, в.д. генералног директора Пауновић је истакао да је једини изузетак направљен за запослене који имају 65 или више година живота из простог разлога што су наше анализе показале да запослени са 65 или више година живота већ испуњавају пуни услов за одлазак у пензију и ово је нека врста додатног стимуланса да се оствари додатна отпремнина и подсјетио да по постојећем Закону одласком у пензију припада отпремнина која је у некој вриједности од оквирно нешто мање од 2 бруто зараде, а сада постоји простор за 6 бруто зарада.
ПР Служба
Министарства финансија