Manja slova Veća slova RSS

>

GOSTOVANJE: V.d. generalnog direktora Direktorata za državni budžet, Bojan Paunović u Jutarnjem programu na RTCG

GOSTOVANJE: V.d. generalnog direktora Direktorata za državni budžet, Bojan Paunović u Jutarnjem programu na RTCG
Datum objave: 24.07.2019 09:07 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo finansija

V.d. generalnog direktora Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija, Bojan Paunović gostovao je u Jutarnjem programu na RTCG i tom prilikom informisao javnost o Odluci o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, koja je donešena na osnovu nedavno usvojenog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji je stupio na snagu 29. juna 2019. godine.

„Novina je sama činjenica da takav institut sada nastao odnosno postala je da kažem pravna osnova za primjenu instituta sporazumnog prestanka uz isplatu otpremnine, to do sada nije bio slučaj. Posljednji put kada se slična odredba primjenjivala bilo je do 2015. godine i od usvajanja Zakona o zaradama takva odredba nije postojala. Ono što se sada stvara kao prostor jeste da pored  isplate već utvrđenih otpremnina prilikom odlaska u penziju, kao i prilikom utvrđivanja tehnoloških viškova sada postoji i taj institut o sporazumnom prestanku radnog odnosa, odnosno sporazum između zaposlenog i poslodavca i na taj način se kao treći institut uvodi u regulativu“, saopštio je v.d. generalnog direktora Direktorata za državni budžet, Bojan Paunović odgovarajući na pitanje koje novine donosi buduća primjena Odluke.

„Bitno je napomenuti da apsolutno svi zaposleni koji imaju najmanje 6 godina radnog iskustva i koji imaju posljednju godinu rada u javnom sektoru mogu ostvariti otpremninu, bez obzira na godine života i na to da li je ispunio uslove za odlazak u penziju“, naglasio je v.d. generalnog direktora, Bojan Paunović i dodao da se otpremnina utvrđuje na 50% za svaku godinu staža pri čemu se uzima prosjek posljednje tri zarade koje je zaposleni imao.

Takođe, v.d. generalnog direktora Paunović je istakao da je jedini izuzetak napravljen za zaposlene koji imaju 65 ili više godina života iz prostog razloga što su naše analize pokazale da zaposleni sa 65 ili više godina života već ispunjavaju puni uslov za odlazak u penziju i ovo je neka vrsta dodatnog stimulansa da se ostvari dodatna otpremnina i podsjetio da po postojećem Zakonu odlaskom u penziju pripada otpremnina koja je u nekoj vrijednosti od okvirno nešto manje od 2 bruto zarade, a sada postoji prostor za 6 bruto zarada.
PR Služba
Ministarstva finansija