Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Министарство финансија објављује јавни позив за консултације поводом израде Програма економских реформи за период 2020-2022. година

Датум објаве: 28.08.2019 14:31 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Програмом рада Владе за 2019. годину предвиђена је израда Програма економских реформи за Црну Гору за период 2020-2022. година. Црна Гора већ шесту годину приступа изради Програма економских реформи, који обухвата економску политику Црне Горе за наредну годину и средњорочни период, као и агенду структурних реформи која приказује јавне политике у 8 области и то: реформа енергетског тржишта и тржишта саобраћаја; секторски развој; пословно окружење и смањење неформалне економије; истраживање, развој и иновација и дигитална економија; реформе везане за трговину; образовање и вјештине; запошљавање и тржиште рада, социјална инклузија, смањење сиромаштва и једнаке могућности. Значајна посвећеност и фокус Програма биће на сету пажљиво изабраних приоритетних структурних реформи које ће бити дио ПЕР2020, а у складу са препорукама Европске комисије. 

Наведено уједно представља и основ за економски дијалог са Европском комисијом у процесу ЕУ интеграција, а Црна Гора је једна од шест земаља Западног Балкана, које су, укључујући и Турску, у обавези да доставе годишњи програм економских реформи са пројекцијом средњорочног макрофискалног оквира Европској комисији. 

Као допринос испуњавању приоритета који се односе на економски дијалог са Европском комисијом и чланицама Европске уније, а у вези са припремом овог важног документа, налазимо веома значајним заинтересованост и комуникацију са представницима међународних организација, представницима приватног сектора, цивилног друштва, НВО сектора, академске заједнице, локалне самоуправе, грађана и осталог дијела цивилног друштва. Тематика обухваћена Програмом економских реформи за период 2020-2022. година биће предмет широког консултативног процеса са најважнијим заинтересованим странама у друштву, већ у почетној фази израде документа. У том смислу свој допринос изради Програма економских реформи даће локална заједница, НВО сектор, као и сви остали заинтересовани стејкхолдери. Сходно наведеном, са задовољством вас позивамо да присуствујете иницијалном састанку са Координатором и члановима Радне групе за израду Програма, који ће се одржати 06. септембра, у 12 часова, у просторијама Министарства финансија (сала 119, на трећем спрату).

Осим тога, напомињемо да ће као и протеклих година, и ПЕР2020 бити предмет јавне расправе кроз размјену информација и учествовање заинтересованих страна давањем предлога, сугестија и коментара, чиме ће се креирати простор за дијалог и сарадњу, у циљу унапређења текста Нацрта програма економских реформи за период 2020-2022. година.