Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржан почетни састанак за пројекат “Даљи развој локалних иницијатива за запошљавање у Црној Гори”

Одржан почетни састанак за пројекат “Даљи развој локалних иницијатива за запошљавање у Црној Гори”
Датум објаве: 04.09.2019 13:57 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


У просторијама Министарства финансија, Директората за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи, 04. септембра 2019. године одржан је кицк-офф (почетни) састанак за пројекат “Даљи развој локалних иницијатива за запошљавање у Црној Гори за Секторски оперативни програм за запошљавање, образовање и социјалне политике 2015-2017”. Пројекат је финансиран из средстава поменутог програма, у оквиру Инструмента претприступне подршке (ИПА ИИ) и трајаће 18 мјесеци, односно до фебруара 2021. године. 

Свеобухватни циљ овог пројекта је јачање и развој локалних иницијатива са циљем унапређења тржишта рада и повећање запослености.

Активности пројекта ће бити усмјерене на остваривање сљедећих резултата:

Анализу функционисања акција спроведених у оквиру програма локалних партнерстава запошљавања са циљем заинтересовања што више људи за пројекат, укључујући студију изводљивости локално ко-финансираних механизама за спровођење активних мјера за запошљавање;
Спровођење анализе тржишта рада на регионално/локалном нивоу;
Оснивање као и поновно успостављање локалних партнерстава за запошљавање;
Развијање и унапређењелокалних стратегија запошљавања као и стратегија за развој људских ресурса  и одговарајућих акционих планова;
Креирање локално активних мјера запошљавања у складу са потребама тржишта са циљем креирања већих могућности за запошљавање незапослених лица и потенцијално незапослених лица;
Развијање капацитета у оквиру обновљених локалних партнерстава за запошљавање у циљу развијања, управљања и имплементације локалних мјера запошљавања и пројеката финансираних од стране ЕУ.

Уговор за реализацију пројекта потписан је са компанијом Арцхидата с.р.л. из Италије. Укупна вриједност уговора износи 372,975.00 ЕУР, од чега финансирање ЕУ чини 85% а национално кофинансирање 15%. Пројекат ће бити имплементиран путем индиректног управљања средствима ЕУ у Црној Гори, гдје је Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи Министарства финансија у улози уговорног тијела. 

Првом састанку су присуствовали представници Министарства финансија, као и представници Министарства рада и социјалног старања. Током састанка, детаљно су представљене пројектне активности, а разматран је и оквирни план рада за наредни период.