Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржан састанак са извршним директором Белгијско-холандске конституенце у Међународном монетарном фонду

Одржан састанак са извршним директором Белгијско-холандске конституенце у Међународном монетарном фонду
Датум објаве: 04.09.2019 15:31 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Министар финансија, г-дин Дарко Радуновић са сарадницима састао се данас са извршним директором Белгијско-холандске конституенце у Међународном монетарном фонду (ММФ), г-дином Ентонијем Деланојем (Антхонy Де Ланноy), који по други пут борави у званичној посјети Црној Гори. На састанку су презентовани основни подаци о дешавањима у Црној Гори до краја ИИИ квартала ове године.

„Другу годину заредом  смо испоштовали „златно“ правило да се текућа потрошња финансира из текућих прихода, 2019. година ће се завршити са дефицитом испод 3%,  и јавни дуг ће у 2022. години бити у оквирима испод 60% БДП-а“, саопштио је министар Радуновић и информисао г-дина Деланоја о тренутним активностима Министарства финансија и захвалио се на експертској помоћи коју пружају колеге из ММФ-а.

Такође, упознао је саговорника са планом да се крајем септембра изађе на финансијско тржиште и том приликом се кроз  емитовање еуробондова покушају обезбиједити средства у износу од 500 милиона еура која ће бити искоришћена за рефинансирање јавног дуга.

„Одајем признање на урађеном у области фискалне политике у протекле двије године“, саопштио је г-дин Деланој и истакао да постоји јасно виђење фискалне консолидације и да је рађено на њеној имплементацији  и нагласио да ће то бити садржано у извјештају ММФ-а који ће препознати све оно што је рађено у фискалној области , као и смањење цифара када је у питању дуг. Коментаришући стање на финансијским тржиштима изразио је очекивање да ће доћи до монетарног олакшавања великих економија и да ће Црна Гора добити што ниже каматне стопе за потребе рефинансирања.

„Фискална консолидација иде онако како је планирано што је веома значајно за Црну Гору“, закључио је извршни директор Деланој.
ПР Служба
Министарства финансија