Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Методологија за преношење послова и задатака финансијског управљања и унутрашњих контрола у јавном сектору

Датум објаве: 01.10.2020 14:00 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Министарство финансија је, основу Закона о управљању и унутрашњим контролама у јавном сектору („Сл. лист Црне Горе“, бр. 75/18)  и Уредбе о преношењу послова и задатака финансијског управљања и унутрашњих контрола у јавном сектору („Сл. лист Црне Горе“, бр. 79/20), припремило Методологију за преношење послова и задатака финасијског управљања и унутрашњих контрола у јавном сектору. Методологија чини полазну основу за успостављање система одговорности руководиоца која се током времена и на основу стечених искустава, може мијењати и допуњавати. Развој система одговорности руководиоца је процес који ће се одвијати у више фаза, како би се учесници, односно актери на које се ова методологија примјењује, могли лакше прилагодити новом начину размишљања, који свакако води ка транспарентнијем раду јавне управе, њеној ефикасности и ефективности.

Сврха методологије је да обезбиједи подршку органима у управљању средствима, кроз преношење послова и задатака финасијског управљања и унутрашњих контрола у јавном сектору. Методологија подржава примјену Уредбе о преношењу послова и задатака финасијског управљања и унутрашњих контрола у јавном сектору („Сл. лист Црне Горе“, бр. 79/20). Примјери су дати само у илустративне сврхе и не могу се примијенити на све организационе јединице или ситуације.

У припреми методологије коришћени су примјери за делегирање земаља чланица ЕУ и Канаде, као и документи „Преглед унутрашњих контрола у јавном сектору у земљама чланицама ЕУ 2014. година“, који је издао Дирекоторат за буџет Европске комијсије и СИГМА/ОЕЦД докуменат „Менаџерска одговорност у Западном Балкану“, Папер Но.58, 2018. година.

Методологија је припремљена уз експертску помоћ обезбијеђену у склопу имплементације Акционог плана Стратегије за реформу јавне управе, кроз инструмент директне буџетске помоћи, уз сарадњу Министарства финансија, Министарства јавне управе и Генералног секретаријата Владе.