Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Гувернер Жугић и министар Радуновић одржали виртуелни састанак са замјеником генералне директорице ММФ-а Таом Зхангом

Датум објаве: 15.10.2020 14:07 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Редовни јесењи састанци Међународног монетарног фонда и Свјетске банке ове године се, усљед околности узрокованих пандемијом ЦОВИД-19, одржавају у виртуелном формату. Делегација Црне Горе, коју предводе гувернер ЦБЦГ др Радоје Жугић и министар финансија Дарко Радуновић, одржала је први састанак са замјеником генералне директорице ММФ-а Таом Зхангом.

Током састанка, гувернер Жугић и министар Радуновић упознали су саговорника са тренутном ситуацијом у Црној Гори на коју је ЦОВИД-19 снажно негативно утицао, узрокујући озбиљне здравствене, социјалне и економске проблеме.

По ријечима гувернера Жугића, банке су, за сада, показале висок степен отпорности. Ово је постигнуто захваљујући добром стању у коме су банке налазиле прије кризе, као и проактивном дјеловању ЦБЦГ, односно доношењу правовремених и адекватних мјера усмјерених на јачање ликвидности и солвентности банака, снажну подршку реалној економији и очување финансијске стабилности, истакао је гувернер Жугић. Представници ЦБЦГ упознали су г. Зханга са текућим активностима ове институције, посебно на плану имплементације АQР-а, која се одвија у складу са планираном динамиком.

Министар Радуновић је упознао г. Зханга са стањем у јавним финансијама, истичући да су приходи за првих девет мјесеци ове године знатно нижи у односу на упоредни период претходне године, као и у односу на ревидирани план за 2020. годину, прије свега као резултат пада прихода од туризма у периоду туристичке сезоне, усљед околности изазваних пандемијом ЦОВИД-19. С друге стране, расходи буџета су увећани као резултат спровођења, до сада, три усвојена пакета социо-економских мјера усмјерених на сузбијање негативних ефеката пандемије и помоћ грађанима и привреди, као и због финансирања увећаних трошкова здравственог система.

Г. Зханг је истакао да је ситуација на глобалном нивоу веома озбиљна и да се већина земаља суочава са великим економским изазовима, при чему је „шок за Црну Гору снажнији и већи, не само због њене величине, већ због њене зависности од туризма“. У том смислу, г. Зханг је истакао потребу проактивног дјеловања, односно благовремене припреме за нове изазове које ће, врло вјероватно, донијети продужено трајање пандемије.

Замјеник генералне директорице ММФ-а пренио је спремност ове институције да настави сарадњу и пружи сву одрживу подршку Црној Гори.