Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Позитивно мишљење Државне ревизорске институције на Предлог Закона о завршном рачуну буџета за 2019. годину

Датум објаве: 16.10.2020 12:01 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Поводом Извјештаја о ревизији Предлога Закона о завршном рачуну буџета за 2019. годину, Министарство финансија истиче да је Државна ревизорска институција дала позитивно мишљење са скретањем пажње на финансијску ревизију Завршног рачуна буџета Црне Горе за 2019. годину. Позитивно мишљење је уједно и потврда да је Министарство финансија, као орган који припрема Предлог закона о завршном рачуну буџета, извјештај саставио и презентовао на фер и објективан начин у складу са важећим оквиром финансијског извјештавања. 

На овај начин показано је да је завршни рачун буџета састављен истинито и објективно и да показује да су подаци о свим финансијским показатељима који се у њему налазе приказани тачно и транспарентно.

Позитивно мишљење исказано финансијском ревизијом указује да је Предлог закона о завршном рачуну Буџета Црне Горе за 2019. годину припремљен у свим материјално значајним аспектима, у складу са Законом о буџету и фискалној одговорности и Правилником о начину сачињавања и подношења финансијских извјештаја буџета, државних фондова и јединица локалне самоуправе. Приходи и расходи приказани су реално и објективно у свим материјално значајним ставкама и не садрже материјално значајне грешке код исказивања резултата (дефицита).

У дијелу ревизије правилности којом се врши контрола усклађености пословних активности и финансијских трансакција корисника буџета Црне Горе са законским и подзаконским актима, Државна ревизорска институција је дала негативно мишљење. Министарство финансија уважава мишљење Државне ревизорске институције, као једине мјеродавне институције, да оцијени да ли су потрошачке јединице у свим материјално значајним аспектима ускладиле пословне активности са законским и другим прописима који регулишу буџетско пословање у Црној Гори. 

На основу препорука и констатација у извјештају, Министарство финансија сматра да је мишљење Државне ревизорске институције евентуално могло бити умјереније, имајући у виду да су потрошачке јединице буџета у великој мјери унаприједиле своје финансијско пословање, у односу на претходни период, управо захваљујући препорукама ДРИ. Наравно, наведено истичемо из разлога што са позиције Министарства финансија и Владе Црне Горе настојање је да извјештаји буду оцијењени у што бољем свијетлу.

Државна ревизорска институција је у Резимеу Извјештаја констатовала да у односу на претходне године, постоје одређена побољшања, у усклађености са прописима али да и даље постоје области у којима се неправилности понављају и које је неопходно унаприједити. У том дијелу, Министарство финансија сматра да, кроз препоруке које су дате, велики дио пословних активности може се ускладити са прописима у кратком и средњем року. 

Став Министарства финансија је да ће наведене препоруке и мишљење Државне ревизорске институције допринијети даљем унапријеђењу усклађености пословања потрошачких јединица са прописима, а самим тим и унапријеђењу система јавних финансија.


Министарство финансија