Manja slova Veća slova RSS

>

Spajić – Gašparikova: Najavljene dalje zajedničke aktivnosti usmjerene na smanjenje siromaštva i dalju reformu sistema socijalnog staranja

Spajić – Gašparikova: Najavljene dalje zajedničke aktivnosti usmjerene na smanjenje siromaštva i dalju reformu sistema socijalnog staranja
Datum objave: 30.12.2020 17:39 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Ministar finansija i socijalnog staranja, mr Milojko Spajić sastao se sa stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Danielom Gašparikovom

Ministar Spajić je naglasio da je za Crnu Goru od posebne važnosti to što za partnera ima UNDP u realizaciji politika u oblastima kao što su upravljanje javnim finansijama, socijalno staranje i dječija zaštita.

Gašparikova je čestitala ministru nedavno imenovanje na funkciju i istakla da će ,,UNDP nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u dijelu sprovođenja programa poboljšanja upravljanja javnim finansijama kao jedne od ključnih oblasti reforme javne uprave''.

Sagovornici su razgovarali o Informacionom sistemu socijalne zaštite – tzv. Socijalnom kartonu, kao i potrebi da se materijalna davanja usmjere na što efikasniji način, kako bi imala veći efekat na smanjenje siromaštva i socijalne ugroženosti. Najavljen je novi projekat ,,Reforma sistema vještačenja invaliditeta'', bez kojeg reforma sistema socijalnog staranja ne može biti zaokružena. 

Tokom razgovora, istaknut je značaj sprečavanja i suzbijanja rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici, kao i suzbijanja siromaštva.

Spajić i Gašparikova su izrazili obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Ministarstva finansija i socijalnog staranja i UNDP-a na planu realizacije značajnih projekata, a najavljene su dalje zajedničke aktivnosti usmjerene na smanjenje siromaštva i dalju reformu sistema socijalnog staranja i reformu upravljanja javnim finansijama.