Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Смањивање сиромаштва кроз једнаке шансе за свако дијете

Смањивање сиромаштва кроз једнаке шансе за свако дијете
Датум објаве: 04.02.2021 12:54 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Министар финансија и социјалног старања, мр Милојко Спајић и државни секретар у Министарству финансија и социјалног старања, г. Јанко Одовић, састали су се јуче са шефом представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори, г. Хуаном Сантандером и његовим сарадницима, како би разговарали о смањивању сиромаштва дјеце у Црној Гори и упознали га са планираним мјерама Владе у вези с овим питањем права дјетета.

„Прије два мјесеца сам указао на допринос који представништво УНИЦЕФ-а у Црној Гори пружа у побољшању положаја и унапрјеђењу заштите права дјеце у нашој земљи, уз исказану намјеру за увођењем дјечјег додатка. Посебно нам је драго што је ова наша иницијатива препозната и подржана од стране јавности. Важно је нагласити да смо прва Влада која је испунила дато обећање за мање од два мјесеца и пронашла одржив и фискално одговоран начин да се дјечји додатак додјељује из државног буџета, кроз рационализацију осталих трошкова“ истакао је министар Спајић. Он је додао и да ће неки од наредних корака бити обезбјеђивање бесплатних уџбеника за ученике основних школа, као и измјене Закона о порезу на додату вриједност, које ће резултирати пореским олакшицама за куповину беби опреме.

У Црној Гори данас 45 000 дјеце живи у стању социјалне потребе, од којих 15 000 у сиромаштву, а преосталих 30 000 на самој граници сиромаштва. Министар Спајић и шеф представништва УНИЦЕФ-а Сантандер сагласни су да сиромаштво дјеце није само недостатак прихода, већ и недостатак могућности сваког дјетета да добије квалитетну здравствену заштиту, образовање и услуге дјечје и социјалне заштите. Смањивање сиромаштва дјеце захтијева ефектне и фискално одрживе мјере које се баве низом различитих питања права дјетета.   

„Проблем сиромаштва дјеце не може се ријешити само кроз новчану помоћ. Да би Црна Гора одабрала најбољи смјер акције, неопходно је спровести темељну анализу трошкова и користи различитих модела социјалне политике који су примјењиви у локалном контексту, а потом, на основу те анализе, идентификовати најефектније и фискално одрживе опције социјалне политике које ће укључивати и потребу да се социјална заштита прошири, како би обухватила сву угрожену дјецу и породице. Инвестиције у рани развој дјеце су доказано успјешна стратегија која помаже породицама да изађу из циклуса сиромаштва и свој дјеци да остваре своје потенцијале“, нагласио је Сантандер и истакао задовољство што је Министарство финансија и социјалног старања препознало смањивање сиромаштва дјеце као приоритет током кризе изазване коронавирусом.

Министарство финансија и социјалног старања и Влада Црне Горе ће наставити да сарађују с УНИЦЕФ-ом у наредном периоду у циљу смањивања дјечјег сиромаштва, па ће заједнички састанци за праћење и анализу ефеката свих доношених мјера бити редовна пракса.