Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Спајић са НВУ "Удружење Родитељи"

Спајић са НВУ "Удружење Родитељи"
Датум објаве: 12.02.2021 16:00 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


„Увођење дјечјег додатка за сву дјецу до навршене шесте године живота представља само први корак у рјешавању питања дјечјег сиромаштва, али и у реформи цјелокупног система социјалне заштите. Ова Влада је државу затекла у изузетно тешкој економској ситуацији и, нажалост, ово је једино рјешење за које сада имамо финансијске могућности. Свакако, планирамо да у наредне три године у потпуности ријешимо питање пружања подршке дјеци и породицама“ нагласио је министар финансија и социјалног старања, мр Милојко Спајић, на данас одржаном састанку са представницама невладиног удружења „Удружење Родитељи“.
Циљ састанка била је размјена мишљења о предложеном увођењу дјечјег додатка, али и о другим темама које се тичу система социјалне заштите и пружање подршке породицама. Представнице „Удружења Родитељи“ изразиле су забринутост око великог броја социјално угрожених породица и високог степена сиромаштва међу дјецом. Оне су истакле да је, приликом реформе система социјалне заштите, потребно посебно водити рачуна и о категорији самохраних родитеља.
Министар Спајић информисао је саговорнице да је Влада Црне Горе чврсто опредијељена и усмјерена на пружање подршке породицама, а нарочито дјеци и младим родитељима. Упркос изузетно неповољној економској ситуацији у држави, која је додатно погоршана пандемијом ЦОВИД-19, предложено је увођење дјечјег додатка за сву дјецу до навршене шесте године живота, али и обезбјеђивање бесплатних уџбеника за ученике основних школа, како би се породицама пружила подршка и помоћ.
Министар је нагласио да су дјеца најосјетљивија до шесте године живота, због чега је од посебне важности да се дјеци у овој старосној доби помогне и омогуће им се боји услови живота. Такође, он је подсјетио да велика већина дјеце у узрасту до шест година имају младе родитеље, те да се кроз предложено рјешење жели и њима помоћи, имајући у виду да је стопа незапослености младих у Црној Гори веома висока.
Посебно је важно нагласити да ће Министарство финансија и социјалног старања, заједно са Владом Црне Горе, у наредном периоду предано радити на рјешавању питања социјалне заштите и пружања подршке породицама. „План је да у периоду од три године имамо одрживо рјешење за подршку и помоћ породицама, које ће подразумијевати увођење дјечјег додатка за сву дјецу, до навршених осамнаест година живота, али и читав пакет социјалних сервиса, усмјерен на подстицање едукације и квалитетније исхране“ истакао је министар Спајић.
Министарство финансија и социјалног старања ће наставити сарадњу са представницима цивилног сектора, па ће заједнички састанци за праћење и анализу свих донешених мјера из области социјалне и дјечје заштите бити редовна пракса.