Manja slova Veća slova RSS

>

Privredu blagovremeno uključiti u proceduru izrade zakona i kreiranja politika

Privredu blagovremeno uključiti u proceduru izrade zakona i kreiranja politika
Datum objave: 16.02.2021 12:20 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


„Stvaranje predvidljivog i transparentnog poslovnog ambijenta, zasnovanog na vladavini prava, predstavlja osnov za privlačenje renomiranih stranih investitora i podsticanje ekonomskog rasta i razvoja države. Vlada Crne Gore i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja otvoreni su za sve oblike saradnje sa Američkom privrednom komorom, kako bi se unaprijedio poslovni ambijent“ istakao je ministar Milojko Spajić na sastanku sa delegacijom Američke privredne komore u Crnoj Gori, koju je predvodio predsjednik Komore, g. Nikola Tripković.

Saradnja sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja ostvarivaće se naročito kroz Komitet za poreze i Komitet za suzbijanje sive ekonomije, a u okviru AmCham programa „Partnerstvo za bolje poslovno okruženje“, čiji je osnovni cilj podizanje nivoa uzajamnog razumijevanja između privatnog i javnog sektora, kroz blagovremeno uključivanje poslovne zajednice u proceduru izrade zakona i drugih propisa.

Ministar Spajić naglasio je da je saradnja u oblasti poreza i suzbijanja sive ekonomije od posebnog značaja, imajući u vidu da unaprjeđenje ovih oblasti predstavlja jedan od prioriteta ove Vlade. „Posebno me raduje činjenica da, u procesu reforme i unaprjeđenja poslovnog ambijenta, a koje predstavlja naše čvrsto opredjeljenje, uživamo podršku Američke privredne komore, koja je prisutna u 117 zemalja svijeta. Ekonomski rast i razvoj se najbolje mogu postići ukoliko postoji saradnja sa svim sektorima i relevantnim institucijama i tijelima“ istakao je ministar Spajić.

Na sastanku je dogovoreno da prvi koraci u osnaživanju saradnje budu u oblasti oporezivanja zarada. Cilj je da privreda od početka bude uključena u proces kreiranja politika i izmjena zakonskih propisa koji regulišu ovu oblast.