Manja slova Veća slova RSS

>

Pomoć privredi kroz zajedničku saradnju Vlade i poslovnih banaka

Pomoć privredi kroz zajedničku saradnju Vlade i poslovnih banaka
Datum objave: 14.04.2021 13:29 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Danas su državni sekretari u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, g-đa Mila Kasalica i g-din Janko Odović, kao i državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, g-đa Milena Lipovina-Božović, sa saradnicima, održali sastanak sa predstavnicima poslovnih banaka. Vlada Crne Gore planira da, kroz paket mjera koji bi se realizovao u saradnji sa poslovnim bankama u Crnoj Gori, podrži mikro, mala i srednja preduzeća, a sve u cilju stvaranja mogućnosti za oporavak privrede, ali i nova investiciona ulaganja.

„Uslijed posljedica izazvanih pandemijom COVID – 19, Vlada Crne Gore, u kontinuitetu pruža podršku privredi kako bi se umanjio negativni uticaj pandemije na ekonomiju. Cilj je da, u saradnji sa poslovnim bankama, pružimo dodatnu podršku našim privrednicima i preduzetnicima. Sve projekcije, kako naše, tako i projekcije naših međunarodnih partnera, nam govore da će krajem ove turističke sezone doći do snažnog pokretanja privredne aktivnosti. Zbog toga moramo djelovati sinergijski i pronaći rješenje da brzo i efikasno pomognemo oporavku privrede, u susret turističkoj sezoni od koje imamo velika očekivanja“ istakao je državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, g-din Odović.

Vlada Crne Gore je zaključila kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), za podršku privredi kroz kreditne aranžmane za obrtna sredstva i investicije, u iznosu od 40 miliona eura, uz mogućnost zaključenja dodatnog ugovora za još 30 miliona eura. Ugovorom o kreditu koji je potpisan sa CEB-om je definisano da se krediti mogu odobravati isključivo za potrebe finansiranja projekata autonomnih mikro, malih i srednjih preduzeća, uključujući one koji se bave zanatskim ili preduzetničkim aktivnostima.

„Crnogorska privreda je suočena sa problemom nedovoljne likvidnosti. Zbog toga je važno da pronađemo zajednički način da, udruženim snagama, pomognemo privredi u prevazilaženju ovog problema. Ukupan boljitak crnogorskog društva zavisiće od brzine kojom će se oporaviti privreda, zato je od velikog značaja da blagovremeno plasiramo dodatna finansijska sredstva sektoru MMSP-a“, naglasila je državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, g-đa Milena Lipovina-Božović.

Projekat će biti realizovan na način da Vlada Crne Gore bankama beskamatno obezbijedi sredstva u visini od 40-60% odobrenih kreditnih aranžmana za krajnje korisnike kredita, dok bi preostala sredstva banke obezbijeđivale iz sopstvenih izvora. Na taj način bi krajnjim korisnicima bilo omogućeno da dobiju značajno povoljnije uslove finansiranja, što predstavlja izuzetno važan preduslov za oporavak cjelokupne privrede.

„Svrha današnjeg sastanka je pronalazak optimalnog rješenja za realizaciju ovog projekta koji je izuzetno značajan za crnogorsku ekonomiju. Naša funkcija i glavni zadatak je da budemo podrška privredi u ovim veoma osjetljivim trenucima. Ove godine moramo biti fokusirani na to da, što je moguće bolje, iznesemo predstojeću turističku sezonu i stabilizujemo našu ekonomiju. Cilj je da privrednicima obezbijedimo značajno povoljnije uslove kreditiranja“ istakla je državna sekretarka u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, gđa Mila Kasalica.

Na sastanku je dogovoreno da poslovne banke tokom narednih dana dostave svoje predloge i ponude, sa uslovima po kojima će odobravati kredite mikro, malim i srednjim preduzećima. Nakon usaglašavanja sa resornim ministarstvima, biće potpisan ugovor između Vlade Crne Gore i poslovnih banaka, kada će se krenuti u realizaciju projekta.